Cameron Highlands - čajové plantáže, jahody, džungle a raflézie
Ze slunného Penangu jsme se vydali trochu ochladit do úrodné oblasti Cameron Highlands, konkrétně do městečka Tanah Rata, které se stalo naším výchozím bodem pro prozkoumávání tohoto překrásného místa.
Jak se dostat do Tanah Rata a ubytování v Cameron Highlands
4,5 hodinová cesta mikrobusem z Penangu do Tanah Rata nás vyšla na 40,5 MYR/osoba (cca 213 CZK). Ubytování v Cameron Highlands jsme předem vyřešené neměli, jako všude jinde v Jihovýchodní Asii. První noc jsme strávili v Daniel’s Lodge spadající pod Kang Travellers a zaplatili 40 MYR (cca 210 CZK). Byla to katastrofa, navíc měli tenkrát hodně recenzí, že se tam vyskytují štěnice, proto jsme šli druhý den hledat jiné ubytování. Dobří lidé žijí všude, nakonec jsme se domluvili s majitelem Hillview Inn, že nás nechá spát u nich v pokojích, které běžně nepronajímá. Ale za 44 MYR/noc (cca 232 CZK) tam bylo čisto a bez broučků s koupelnou taktéž na chodbě, ale koupal se tam pouze personál. Toto ubytování v Tanah Rata můžeme určitě doporučit a ti indičtí majitelé byli moc hodní.
Co vidět v Cameron Highlands
Cameron Highlands je místo, kde to žije, alespoň co se týče rostlin a plodin, které se tu pěstují. Nám hodně připomíná Da Lat ve Vietnamu. Nicméně tato nejrozsáhlejší horská stanice v Malajsii má něco do sebe. A rozhodně je tu co objevovat.
Čajové plantáže – stopem za zážitky
Čajové plantáže jsme si nemohli nechat ujít, protože jsme nikdy předtím žádné nenavštívili. Vydali jsme se na autobusové nádraží v Tanah Rata a zjistili jsme, že autobusy pro turisty zrušili, aby si museli platit drahé taxíky. Nám tohle samozřejmě jako světoběžníkům nevyhovovalo, a tak jsme se na radu Sharmily, místní obyvatelky, vydali stopovat. Za pár minut nám zastavil Ind, který nás dovezl ke včelí farmě a odtud jsme se vydali pěšky 3,5 km k čajové plantáži BOH Sungai Palas Tea Centre. Šli jsme po silnici, ale částečně vedle džungle, kde bylo mnoho překrásných rostlin a také stromy kapradí. Zanedlouho se nám vyskytl výhled na rozlehlé čajové plantáže a my jsme se ocitli v pohádce. Ta zelená byla doslova pastva pro oči.
Na plantáži jsme zašli na malou exkurzi, abychom se víc dozvěděli o sběru listů, metodách a zpracování čaje. Zelené lístky se ihned po sběru převážejí přímo do továrny. Zde začíná několika fázový proces čaje, který zahrnuje schnutí, válcování, fermentace, sušení, třídění a klasifikace čaje. Při klasifikaci se dle kvality rozhoduje, jestli bude čaj sypaný nebo se bude balit do sáčků.
Po plantážích se lze volně pohybovat s opatrností, aby se čajové keře nepolámaly. A nachází se zde i velmi příjemná kavárna, kde lze čerstvý čaj zakoupit a rovnou ochutnat společně s vynikajícím dortem a výhledem z vysuté terasy.
K nejvyšším vrcholům a mechovému lesu
Se stopováním se nás štěstí drželo při odchodu z plantáže jsme narazili na belgický pár, který si v KL (=Kuala Lumpur) půjčil auto. Zeptali jsme se jich, jestli by nás svezli na hlavní a kývli. Cestou se však změnil plán a my se jeli podívat na nejvyšší vrchol Cameron Highlands. Cesta byla dosti klikatá a časem začala z velké části chybět i vozovka. Byl to zajímavý výlet, jenomže se změnilo dost i počasí. Projížděli jsme okolo mechového lesa (Mossy Forest) a začalo být i dost vlhko. Když jsme se dostali až téměř nahoru nebylo skoro nic vidět, přesto jsme podnikli krátkou procházku. Pokud budete mít štěstí na počasí, vydejte se sem, protože soudě dle fotek jiných cestovatelů, je odtud super výhled.
Jahodové farmy – čerstvé ovoce a vynikající pokušení
V Cameron Highlands se pěstují květiny a různé druhy ovoce i zeleniny, ale nejvíce převládají jahody. Jahodové farmy nelze minout, je jich tu hned několik. A i my jsme se nechali zlákat a nelitovali jsme. Tolik jahod pohromadě jsme v životě neviděli. Krásně to na farmě vonělo, ale úplně nejlepší bylo, že se zde dali i jíst a to nejen samotné, ale v kombinacích se šlehačkou, zmrzlinou, vaflemi, mlékem jako koktejl, prostě vše, co vás napadne. Určitě se jděte na nějakou podívat a udělejte si sladký den.
Pěšky do džungle – po stopách raflézie
V kopcích Cameron Highlands se dá také spatřit rostlina s nejrozměrnějším květem, Rafflesia arnoldii. Nachází se hluboko v pralese. Vykvetlá vydrží nejdéle 5 dní, ale ideální je vidět ji kolem 2.-3. dne. Naše rádkyně, Sharmila, kterou jsme potkali na nádraží byla velmi milá a nápomocná, proto se snažila získat informace, jak staré květiny, které jednotliví průvodci nabízeli vidět, jsou. Sama nám říkala, ať za túru neplatíme, že není ta pravá sezona. My jsme ale
přesto chtěli jít alespoň na chvíli do džungle a ona nám doporučila pár tras a my se vydali na vlastní pěst po značených
cestách. Našli jsme tam dokonce i kemp, více o něm najdete ve fotogaleriích. Cesta džunglí byla zajímavá, ale když v půlce začalo pršet, zase až taková zábava to nebyla, kor v bahně. Na hotel jsme přišli doslova mokří na kost, a tak nám horký indický čaj a polévka přišly vhod.
Sharmile jsme chtěli poděkovat za její snahu nám pomoci, a proto jsme jí donesli čokoládový dort, protože nám prozradila, že čokoládu miluje. Byla tak nadšená, že nás pozvala do Ipohu trávit s její rodinou svátek indický festival světel. My jsme s nadšením kývli a za pár dní jsme vyrazili slavit Divali v Malajsii.
Tento příspěvek je také k dispozici v jazyce: English